Zakończenie sezonu wypasowego 2015
fot. A. Smolarska
Wraz z końcem lata powoli z górskich hal i łąk znikają stada owiec, a jesienny deszcz zmywa odciśnięte na beskidzkich ścieżkach ślady raciczek. Trwający od maja sezon wypasowy w Projekcie nr LIFE12 NAT/PL/000081 pn. „Ochrona zbiorowisk nieleśnych na terenie Beskidzkich Parków Krajobrazowych” dobiega końca.
Pięć miesięcy świeżej trawy
Wypas owiec prowadzony w Projekcie Life+ „Beskidy” rozpoczyna się w maju i trwa do końca września. Z tej okazji zarówno na rozpoczęcie jak i zakończenie sezonu wypasowego zorganizowane zostają imprezy pasterskie propagujące tradycyjne pasterstwo. Podczas imprez odbywa się m.in. degustacja tradycyjnych wyrobów pasterskich takich jak oscypki, warsztaty przerobu wełny w filc oraz wyrobu sera. Pobyt na imprezie umila kapela góralska.
Przez około pięć miesięcy w roku zakupione w ramach Projektu owce wypasane są na halach i polanach górskich, szczególnie ważnych pod względem przyrodniczym i krajobrazowym. Przez pozostałe miesiące w roku owce pozostają pod czujnym nadzorem pasterzy w ciepłych zagrodach.
W związku z zakończeniem sezonu wypasowego zapraszamy wszystkich Państwa na imprezę pasterską, która odbędzie się w ten piątek (09.10. 2015 r.) w godzinach 9:00 - 15:00 przy bacówce wybudowanej w ramach Projektu w Kamesznicy - Złatnej przy szlaku na Baranią Górę. Wszelkie szczegóły u realizatorów Projektu.